INGREDIENTS:
600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
1
s/b sos tiram
2 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]
BAHAN HIAS:
2 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]
BAHAN HIAS:
3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]
METHODS:
1.
Panaskan
minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2.
Masukkan
daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3.
Bila
daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4.
Masukkan
kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5.
Masukkan
bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6.
Angkat
dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.