INGREDIENTS:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm daging [hiris nipis dan rebus lembut]
200 gm sotong [hiris kecil]
200 gm kucai [potong pendek]
250 gm kobis [racik halus]
1 batang carrot [sagat ]
3 s/b minyak
garam
air
BAHAN TUMBUK:
1 s/b lada hitam
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
BAHAN HIASAN / TUMBUK:
1 biji telur [buat dadar dan hiriskan]
2 biji cili merah [mayang halus]
METHODS:
1.
Panaskan
minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.
2.
Masukan
daging dan kacau rata.
3.
Bila
nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata.
4.
Masukkan
bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5.
Bila
nampak bihun lembut masukkan daun kucai.
6.
Gaulkan
rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7.
Bila
menghidang, taburkan hirisan telur dadar dan cili merah.