INGREDIENTS A:
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
50 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam
INGREDIENTS B:
250 ml air
80 gm majerin
INGREDIENTS (INTI DAGING):
200 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan]
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji tomato
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
3 s/b tomato sos
garam
minyak
METHODS
(UNTUK INTI DAGING):
1.
Potong
dadu semua bahan.
2.
Tumis
bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3.
Masukkan
daging kisar dan tambahkan garam serta tomato sos dan cili sos.
4.
Kacau
hingga daging empuk. Biarkan sehingga pekat.
5.
Masukkan
inti dalam pinggan dan biarkan sejuk.
METHODS:
1.
Masukkan
dan gaulkan rata semua bahan A.
2.
Masukkan
air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3.
Masukkan
majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4.
Bahagikan
adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Perapkan sebentar.
5.
Ambil
doh dan leperkan. Masukkan inti daging dan tutup semula.
6.
Perapkan
dalam lyang yg telah disapukan minyak sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7.
Sapukan
dengan kuning telur.
8.
Bakar
dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9.
Keluarkan
dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.