INGREDIENTS:
500 gm ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
3 s/b tomato sos
1 cawan kacang peas
1 labu bawang besar [mayang kasar]
3 s/b madu
minyak
garam
kunyit
BAHAN MESIN:
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
BAHAN TUMIS:
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
METHODS:
1.
Ayam
digaulkan dengan garam dan kunyit.
2.
Panaskan
minyak dan gorengkan ayam sehingga masak.
3.
Angkat
ayam dan ketepikan.
4.
Tinggalkan
minyak gorengan ayam secukup untuk menumis [anggaran 1 senduk].
5.
Tumiskan
bahan tumis sehingga wangi.
6.
Masukkan
bahan kisar dan kacau sehingga naik minyak semula.
7.
Masukkan
ayam, sos tomato, kacang peas, bawang besar dan madu.
8.
Kacau
rata. Bila dah nampak pekat dan naik minyak boleh angkat dan hidangkan.