![](file:///C:/Users/Acer/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg)
INGREDIENTS:
1kg
dada ayam dipotong kecil-kecil
4 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil dan dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 sudu besar lada puih serbuk
1 sudu besar mentega atau margarine
6 sudu besar pati tomato (kalau tak suka masam sangat .. gantikan dengan tomato sos sahja)
800ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
50g kacang peas
air perahan dari 1 biji lemon
garam secukup nya
gula jika suka
4 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil dan dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 sudu besar lada puih serbuk
1 sudu besar mentega atau margarine
6 sudu besar pati tomato (kalau tak suka masam sangat .. gantikan dengan tomato sos sahja)
800ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
50g kacang peas
air perahan dari 1 biji lemon
garam secukup nya
gula jika suka
500
g macaroni ~ boil with water and a tablespoon of oil to avoid it from sticking
together
METHODS:
1.
Gaul ayam bersama serbuk
lada putih dan tomato kisar dan bawang putih.
2.
Pijarkan
mentega, tumis ayam bercampur tomato. Kacau sehingga rata.
3.
Masukkan
pula pati tomato, air, lobak dan kacang peas.
4.
Setelah
mendidih, campur air perahan lemon, serta garam secukup rasa.
5.
Kacau
lagi sehingga daging ayam dan lobak empuk.
6.
500g
macaroni di rebus dengan sedikit minyak agar tidak bergumpal kelak.
7.
Semasa
menghidang letak kan
macaroni dalam mangkok dan tuangkan kuah tomato.