BLACK PEPPER CHICKEN






INGREDIENTS:

500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

BAHAN TUMIS:

5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

BAHAN HIASAN:

2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]

METHODS:

1.     Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2.     Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3.     Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4.     Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5.     Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
6.     Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.