INGREDIENTS
(For 10 people serve):
1 kg daging [potong kecil]
nasi impit atau mee/bihun
taugeh [buangkan kakinya]
daun bawang dan daun sup [racikkan]
bawang goreng
air secukupnya
garam
minyak
BAHAN TUMIS:
4 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
3 s/b rempah kurma
1 s/b lada hitam
5 biji buah keras
METHODS:
1.
Panaskan
minyak. Tumiskan bahan tumis dan bahan kisar sehingga wangi.
2.
Masukkan
daging garam dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga daging lembut.
3.
Untuk
hidangan masukkan nasi impit atau mee/bihun dan daging serta bahan lain dan
sendukkan sup/kuah tadi.
4.
Untuk
memberikan perisa tambahkan kicap pedas dan pegedil.
KICAP PEDAS (MESINKAN HALUS)
20 biji cili api
1/2 cawan kicap manis/pekat
2 ulas bawang putih
5 biji jus limau kasturi
garam
BEGEDIL DAGING
INGREDIENTS:
500 gm kentang....rebus dan hancurkan
200 gm daging kisar
1/2 cawan bawang goreng
2 tangkai daun sup.............]mayang halus
2 tangkai daun bawang.......]
1 s/k lada sulah
1 s/b tepung jagung
garam
2 biji telur..pukul
minyak untuk menggoreng
METHODS:
1.
Gaulkan
semua bahn kecuali telur.
2.
Bentukkan
adunan supaya menjadi bulat dan leper.
3.
Celupan
kedalam telur yg dipukul.
4.
Gorengkan
dalam minyak.
5.
Angkat
dan toskan.
6.
Hidangkan
bersama soto atau bihun soto atau mee soto.