BEEF STEAK






INGREDIENTS:

500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan]
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum

BAHAN KISAR:

1 s/k lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia

METHODS:

1.     Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
2.     Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3.     Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4.     Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5.     Angkat daging dan sediakan sos.




SOS LADA HITAM

INGREDIENTS
:
 
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

METHODS:

1.     Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
2.     Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
3.     Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.


SAYUR-SAYURAN

Salad bulat [potong kecil]
tomato segar [potong baji/nipis]
kentang goreng [potato chips]
baked beans [panaskan sikit]